25 Ocak 2013 Cuma

Okumaca,izlemece

     


    Kitap iki ciltten ve birbirini takip eden 5 kitaptan oluşuyor.Roman aslında 4 kitap; beşinci kitap sadece üç dört sayfadan oluşuyor ve Türkali okurlarına öykünün devamını yazmaları dileğinde bulunuyor.Aynı yerde, roman kahramanlarının kitabın anlattığı kesitlerden sonra gerçek yaşamda neler yaptıklarını da aktarıyor. Türkali'nin başarılı bir öykülemeci, roman yazarı olduğunu kabul etmek lazım.Ortalama bir okuyucunun ilgisini çekebilecek hemen her şey mevcut. Bir yandan illegal bir partinin ve üyelerinin gizlilik altında çalışmalar yürütmeleri.Diğer yanda kadın kahramanlardan birinin, gözaltı sonrasında politik mücadeleden vazgeçmesi ve eşcinsel ilişkiyi tercih etmesi.Kadın erkek cinselliğinin alabildiğine ayrıntılı aktarılması.Hemen her karakterin karşı cinsle çok rahat bir ilişkiye geçmesi.Kimisi açısından bu durumun abartıya kaçması, v.s.

Romanda sözü edilen arayış içindeki gençler, komünist düşünceyle Nazım'ın şiirlerini okuyarak başlıyorlar. Romanın geçtiği ikinci dünya savaşı esnasındaki yıllarda Nazım hep hapishanede ve hem aydınlar hem de üniversite öğrencileri gözünde bir efsane. Nazım'ın aynı şekilde iktidarın da bütün dikkatiyle eğildiği bir kişi olduğunu unutmayalım. Kitaptaki karakterlerin ağzından sürekli olarak "Nazım" sözünü, "onun için bir şey de yapamadık" yakınmasını ve onun şiirlerini duyuyoruz. Ancak, romanda geçen "Nazım'dan şiirler okudular" gibi bir tanımlamanın dışında, Türkali onun sadece bir şiirini kitaba almayı tercih etmiş.

Geçmiş bilgilerden mahrum kalmamak,hem tarihimizi daha farklı yönlerden değerlendirebilmek,hem geçmişimize bir ayna tutabilmek ve bunu geleceğe yansıtabilmek için her belgenin, her bilginin alabildiğine ayrıntılı irdelenmesine ihtiyacımız var.Vedat Türkali bu dediklerimizi belli ölçülerde sağlamayı başarmış.

"Yol kıyısına bırakılmış çuval gibiyim.İçim kırık,dökük aygıtla dolu,çangul çungul çuval.Neyi çıkarıp kullanmaya kalksam işe yaramıyor.Yalnız aygıtlarım bozuk..."

Yaşamın kirine pasına batmayı göze almadan nasıl değişirsin?"
                                                                                                       (Kitaptan)
İZLEDİKLERİM

En son yazdığım okuduklarım izlediklerim yazısından sonra izlediklerimi de paylaşayım:

1.Beni Asla Terketme
2.Amelie
3.Sert Rüzgarlar
4.Amadeus

12 yorum:

  1. amelie benim kahramanlarımdan,çok severim ve mutlu olmak istedikçe de açar izlerim hiç sıkılmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eylülcüm Amelie'yi ben geç izleyenlerdenim,hakikaten çok güzel bir filmdi.
      Ara ara izlenecek filmlerden.Evet senin blogda da çok hoş resimleri var,hayal dünyası çok güzel:)

      Sil
    2. kendi uydurduğu şeylerle mükemmel ve naif bir hayal dünyası yaratan,saç kesimini ve masumluğunu çok sevdiğim bir karakter:)
      şimdi canım çekti izleyesim geldi ama ne yazıkki işteyim :)

      Sil
    3. Ben de herşeyini çok sevdim
      eve gidince izlersin:)

      Sil
  2. merak ettim kitabı okuyasım geldi:)filmlerden birkaçını da izlemeliyim izlemediklerimden ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap çok uzun ancak tarih merak edenler için,siyasi analiz yapmak isteyenler için ve bunları aşkla harmanlamak isteyenler için birebir.
      İzlemediklerin de var yani:)

      Sil
  3. Nazım Hikmet'in olduğu, ondan bahsedildiği kitaplar okunmaz mı? Ben bu dört filmi de izlemedim şimdi listem de onlarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazım hikmet şiirlerini gizli kapaklı okuyan üniversite gençliği,ağır yıllar ve gerçekten okunması gerekli bir kitap.
      Filmlere gelince dördünü de ben çok sevdim,izlemelisin.

      Sil
  4. Amelia sanırım geç izleyenlerden olacağım bugün için film arıyordum bende bir bakayım :)

    YanıtlaSil
  5. serenad ı okudunmu?
    zülfü livaneli den
    dene!

    YanıtlaSil