31 Ocak 2013 Perşembe

Okuduğum en son kitap


365
Öneri: Çocuklarınızı Yetiştirmenize Yardımcı
Olacak Yöntemler
Bu kitapta çocuğunuzla her yaşta yapabileceğiniz hatta kendi kendinize yaşamınızı güzel algılamanızı,aile içi sıcak ortamları oluşturmanızı salık veren çok güzel yöntemler var.
İşte bu yöntemlerden bir tutam:
“Kendini iyi hissetme not defteri…Aile bireyleri kendini iyi hissettikleri şeyleri yazıp birbirleri ile paylaşırlar.Amaç,olumlu deneyimlere odaklanmaktır.
Kendimi beğeniyorum duvar afişi…Bir kartona kendinizi anlatan fotoğraflar,güzel sözler yazın.Özel iltifatlarda bulunmak aile bireylerinin yaptığı iyi şeyleri sıralamak gibi.
Ev ödevi…Çocuğun ev ödevi yapacağı bir köşesi olsun.Ödev yaparken ona rehberlik yapın,saati kurun,mola vereceğiniz zamanı belirleyin.
Sabah sürprizleri…Sabahları aile fertlerinden birine kahvaltı masasında oturduğu yere güzel bir not bırakın.
Kendinizi sevin…Çocuğunuzla oturup kendisinde sevdiği bütün özelliklerin listesini yapın.Çocuğunuzun kendisinde sevdiği özellikleri sıralayın:”yüzünde en sevdiğin nedir?” ”İyi yaptığın şeylerden bazıları nelerdir?” “Arkadaşların seni niçin seviyor?gibi sorularla listenizi hazırlayın.
Kendi şarkınızı söyleyin…Bir şarkının sözlerini değiştirip kendi sözlerini çocuğunuzla yazın.
Düşler Dosyası…Ailenin maddi düşleriyle ilgili fotoğrafların,gazete küpürlerinden kestiğiniz ev,tatil yerlerinin resimlerini bu özel dosyaya koyun.
Kendi kendine konuşma stratejileri…”Yapabileceğimi düşünüyorum,yapabileceğimi düşünüyorum…”Çocuğunuzun yapamayacağını düşündüğü durumlarda söyletin.
Bir kahramanınız var mı?...Çocuğunuzun olumlu özelliklere sahip bir kahraman oluşturmasını teşvik edin.
Günlük becerileri öğretin…Markete giderken fiyatların nerede olduğunu,meyve seçerken nelere dikkat ettiğinizi,yemek pişirmeyi onu da dahil ederek anlatın.
Bir duvarı olsun…Evdeki malzemelerle bir pano hazırlayın çocuğunuzun çalışmalarını oraya asın.
Etrafı toplamak…Masanızı,çekmecenizi,dolabınızı düzenlemek için bir gün ayırın.Çocuğunuzda kendi dolabını,çekmecesini size bakarak düzeltsin.
Paran olsaydı…Çocuğunuzla hayali para harcama egzersizi yapın.
Kendi kendinelikle tanışmak…Kendinize ayırdığınız zamanlarda neler yaptığınızı anlatın onu da bu yönde teşvik edin.
Yapma demeyin…Olumsuz yorumlarda çocuk savunmaya geçeceği için işe yaramayacaktır.Örneğin ”telefonda  şu anda daha güçlü ve berrak bir sesle cevap vermeni seviyorum”gibi.
Çocuk esip kavururken…Sakin olun,çocuğunuz kızdığında,yaramazlık yaptığında,birkaç saniye gözlerinizi kapatın ve şunu tekrarlayın:”Ne olursa olsun,sakin olacağım…”
Evde minik bir tatil yapın…Telefonu kapatın,hiçbir iş  yapmayın,dışarıda karnınızı doyurun.Dinlenin sadece sevdiğiniz şeyleri yapın.
Ormandaki kurt…Oturma odasında bir kurt ve pek çok hayvanın dolaştığı bir ormanı düşünün.Birisi kurt olsun,diğerleri göz kırpmak,gözleri oynatmak dışında hareket etmek yasaktır.Eğer kurt sizi hareket ederken yakalarsa ,oyundan çıkarsınız.
Kartpostal anıları…Gittiğiniz her yerle ilgili kartpostal alın.Arkasına ufak notlar yazın.Özel bir kutuda biriktirip sonra o kartla ilgili öyküler anlatın birbirinize.
Güldürü kitapları…Fıkra,eğlenceli bilmece kitabı alın.Eğlenceli hikayeler ve şiirler okuyun.
Bir aile geleneği başlatın…Dolunayda yürümek,açık havada kahvaltı,yürüyüşler ailece yaptığınız belli aktiviteleriniz olsun.
Kendi iyiliğinizi ilan edin…Sevgili…..Seni bir kadın ve bir anne olarak çok takdir ediyorum,çünkü…….Senin kim olduğunun önemini anlamanı istiyorum.Çünkü….
Kendinize yukarıdaki gibi bir mektup hazırlayın.
Tepkilerinizi değiştirin..”Çok zor bir gün geçirdim,bu şekilde bağırdığım için üzgünüm senin davranışınla ilgisi yoktu.Beni affedecek misin?””
                                                                                            Sheila Ellison ve Barbara Ann Barnett
“Hayatta çocuklarınızın ne olmasını istiyorsanız,kendi yaşamınızda ve konuşmalarınızda onu yansıtmaya çalışın….”
                                                       Lydia H.Sigoumey

8 yorum:

  1. çok güzel bir kitaba benziyor..listeme ekledim bulursam alacağım heme,sağol paylaşım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel herkesin hayatına sokması gerekn güzel ipuçları var.

      Sil
  2. Maddeleri okurken içim huzurla doldu nedense. Hemen bu kitabı alıp okuyorum. Yazarım blogumda. Haberdar ettiğin için teşekkürler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesilikleee çok pozitif bir kitap tavsiye ediyorum,rica ederim:)

      Sil
  3. güzel tavsiyeler..uygulamak lazım..paylaşım için teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
  4. çok severek vede aklımın en önemli yerine yazarak okudum .tek kullanım hakkı olan bu hayatı kaliteli yaşamak için gerekli
    emek verip paylaşman çok güzel teşekkürler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın canım tüketerek değil üreterek,güzelleştirerek yaşamak en güzeli..

      Sil