5 Ekim 2012 Cuma

Okuduklarım,İzlediklerim

Küçük Charlie, çok yoksul bir çocuktur. Annesi, babası, iki ninesi, iki de dedesiyle birlikte, kentin dışında, tahta bir barakada yaşamaktadır. Çikolatayı çok seven Charlie, sonunda çikolataya kavuşur, hem de fabrikasıyla birlikte. Charlie'nin çikolata fabrikası kitabına kadar olaylar bu şekildedir,fabrikaya kavuştuktan sonra fabrikanın sahibi Bay Wonka, bizim küçük Charlie ile kalabalık ailesini, büyük cam asansöre bindirip bir yolculuğa çıkarır. İşte ilk kitabın devamı olan bu kitapta, Charlie’nin Büyük Cam Asansörü’nde, yaşadığı ilginç yolculuğun öyküsü anlatılıyor.Bu kitapta 20 yaş gençleştiren wonka-vita'nın bileşenlerini,eksiler ülkesini,kemiksiz uzay yaratıkları olan congolozları,Umpa Lumpaları,güzel çizimler eşliğinde bulabilirsiniz.Kıkırdayarak okuyacağınız bu kitap,uzayda,çikolata fabrikasında sonra da beyaz saray da geçiyor.Dalh,başkan ve çevresindekileri de çocukların diliyle üstü kapalı bir şekilde eleştiriyor.İlaç kullanırken dikkatli olunması gerektiği,açgözlülüğün insanı kötüye sürüklemesi gibi vurgulanacak yerler çocuk argosu ile çok güzel harmanlanmış.

Mitolojik öyküleri sevenlerin sıkılmadan okuyacağı  güzel bir kitap.Masallardaki kahramanlar,olaylar günümüzle ilişkilendirilerek anlatılmış.8 öyküden oluşmakta:"Meraklı Pandora ve Konuşan Sandık"ta, kötülüklerin ve umudun dünyaya yayılışı; Asklepios ve Devacı Yılanları'nda ünü dört bir yana yayılan hekim Asklepios'un yaşamöyküsü; "Phaethon ve Güneş Arabası'nın Atları"nda güneşin dünyayı gerçekte nasıl etkilediği anlatılıyor. "Yankı ile Nergis", biri için çaresizliğin, biri için kendine hayranlığın öyküsü. "Midas'ın Altınları", servet düşkünlüğünün yol açtığı acıları; "İnsanlığa Aydınlığı Getiren Ölümsüz: Prometheus" bilginin, uğruna her şeyin göze alınabileceği bir aydınlık oluşunu; "Apollon'un Liri mi, Marsyas'ın Kavalı mı?" hırsı ve egoyu dillendiriyor. Son öykü "Yeryüzünün İlk Güzellik Yarışması" ise, iç güzelliğin dış güzelliği nasıl alt ettiğini anlatıyor.


   Kendine oldukça fazla güvenen bu yazarımızın okuduğum ilk kitabı idi.Adını "Sadece  aptallar 8 saat uyur" kitabından duymuştum.Kitapta güzel tespitler,çıkarımlar var ama bazı yerleri sevmedim.Kitap 3 bölümden oluşuyor,aşk hakkında her şey,evlilik hakkında her şey,cehennem hakkında bazı şeyler.Aşk konusunda ilahi aşkı reddediyor.Evlilik konusunda büyük filozofların gaflarına tepki veriyor,aşkı sınıflandırıp küçük yaşanmış öykülerle onu tanımlamaya çalışıyor.En sonda da canını sıkan her kişiyi,her durumu zihinde oluşturulan cehenneme yolluyor.Ben de bu kitaptan sonra canımı sıkan her şeyi cehennemin dibine gönderiyor ve rahatlıyorum.Bir de kitapla verilen bağır taşını da kaybettim.Yazarımız bu taşı nasıl  kullanmanız gerektiğini kitabın sonunda anlatıyor.
İZLEDİKLERİM:
    Değerli arkadaşım SADE VE DERİN 'in önerileriyle güzel filmler izledim.Kendisine teşekkür ediyorum.Sizler de onun film ve kitap önerilerini değerlendirebilirsiniz.

1.Kaplumbağalar da uçar
2.Siyah Kuğu
3.Paranoya
4.Genç yetişkin
5.Paris'te Geceyarısı
6.Çok Gürültülü ve Çok Yakın
7.Tatil Kitabı
8.Fanaa
9.Üç idiots
  
      

4 yorum:

  1. ilginç kitaplar..önerilerin için teşekkürler:)kısa sürede temın edıp okumalı ve ızlemelıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamoş ilk ikisi çocuk edebiyatı kitapları ama çok eğlenceli,akıcı.Filmler de aynı şekilde güzel.

      Sil
  2. cehennemin dibine git ve Charlie' nin büyük cam asansörünü bende okudum. öce Charlie' nin çikolata fabrikasını okudum çok da hoşuma gitti o yarı çocuksu roman sonra da bunu okudum. Gayet güzeldi her ikiside. Tabi senin yorumunda okumak da çok güzeldi....
    3 idiots bende başladım 1- 2 kez tavsiye üzerine ama hep yarım kaldı bi türlü izleyemedim. İzlesem mi ki?
    Burda da senin yorumunu koydum benim yorumum yerine umarım hoşnut olursunuz: http://kyurdu.blogspot.com/2012/10/cehennemin-dibine-git.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker,ben hint filmlerine hep önyargı ile yaklaşanlardandım ama bu konu itibari ile güzel ve eğlenceli,sonuna kadar izle,olmazsa o uzun şarkıları geçersin:)Bir de öğrencilerim için her çocuk özeldir filmini izleyeceğim.
      Yazını yeni gördüm,sevindim,teşekkürler:)

      Sil