4 Eylül 2012 Salı

32.Ay Profili


    32.Aya girmiş bebekler artık her duyguyu anlar kıvama gelmişlerdir.Her yaptığı davranışta bir beklenti içine girerler.Banyodan çıktıktan sonra "Sıhhatler olsun de anne" gibi ayrıntıları hatırlatmaktan hoşlanırlar.Her duruma muhalefet davranışlar sergilemeleri olasıdır.
    Farklı rollere girmeyi,karşısındakinin kendi belirlediği rollere girmesini çok isterler."Bana anne de" ya da "anne ben bebek oldum" diyerek bebekçe konuşmaca,bebeklerine yemek yedirmece,ona masal okumaca,telefonda konuşmaca,evcilik oynamaca,hamurlarından yemekler yapıp yedirmeye çalışmaca bu ay kız bebeklerinde görülecek özelliklerdendir.
    Kendi kendine uyutmaya bıraktığınızda yanınızda su,süt,masada hazırlanmış bir tabak yemek sizin şartellerinizin atmasını engelleyebilir.Şöyle ki bu tipler uyumamak için "acıktım anne","çişim geldi anne","susadım anne","bir tane daha kitap oku anne","bana süt hazırlar mısın anne?"mazeretlerini uydurmaktan hiç bıkmazlar.
     Çizgi film kahramanlarının anneleri gibi "hayır tatlım odanı toplayıp öyle oynamalısın havuzunda" söylemlerini çok zor dikkate alırlar.Onlarda "anne önce havuzda oynayayım sonra odamı toplarım"diyerek anneyi uyutma sinyallerini verirler.
      Peki bu durumdaki bebeklerin hem gelişimlerini ilerletme hem de yorulmalarını sağlama adına neler yapabilirsiniz?Öncelikle değişik sticker alıp yapıştırmaca,dezenfekte edilmiş bir lavaboda az açılmış su ile sabunla oynamaca,havuzunda  oyuncaklarına bıcı bıcı yaptırmaca,çiçekleri sulatma,oyuncak bıçak ile meyve dilimletme,toprakla oynamaca,şarkılar eşliğinde dans izletme,hayali oyunlarla zıplatmaca,toz aldırma,boncuktan kolye yapma,gömlekleri ilikletme gibi montessorik faaliyetleri çeşitlendirebilirsiniz.
      Herşeyden önemlisi her duruma güzel tepkiler veren mutlu anne modeli çizmeye çalışın.Çünkü en yakınındakileri model alıp aynı tepkiyi veriyor bu kuzucuklar...

2 yorum:

  1. sanırım 0-6 yaş arası en önemli devre.
    herşeyimiz o dönemde yerleşiyormuş.
    :)
    bir de, 8 yaşında, çocuklar, anne babalarından farklı bir birey olduğunu anlıyormuş. o zamana dek kendi parçaları sanıyormuş. ve vicdan olmuyormuş.
    :)

    YanıtlaSil
  2. 0-3 yaş arası zeka gelişimin hızlı olduğu dönem,3-6 yaş da kişiliğin temellerinin atıldığı dönem.
    Vicdan kısmını bilmiyodum o yüzden bazen vicdansız davransalar da dönemsel diyip takmayalım o zaman,teşekkürler deep:)

    YanıtlaSil