18 Ocak 2012 Çarşamba

Mahallenin En Mutlu Yumurcağı

Bu kitabı okumaya başlayalı uzun süre oldu.Ama her bölümünü iyi anlayarak ve ardından kızıma uyan bölümlerini uygulamaya çalışarak okudum desem daha yerinde olur.Bugün kitabı bitirdim ve 4 yaşına kadar belli bölümlere bakabileceğiniz,birçok konuda başvurabileceğiniz bir kitap.Karp,çocukların penceresinden çok güzel bakarak,farklı bir yaklaşımla ebeveynleri bir barış elçisine,çocukları da 18 aylıkken bir Neanderthal'e,2 yaşına bastığında akıllı bir mağara çocuğuna benzeterek farklı yöntemlerle çocuğa sevgi,şefkat göstermenin tüyolarını hastalarından örnekler vererek açıklamış.Ben de kitabın son bölümünde yer alan  her ebeveynin bilmesi gereken 10 kuralı sizlerle paylaşmak istiyorum:
1.  Çocuğunuzu bir mağara adamı gibi görmek işe yarar.
Homurdanmaları ve ellerini her şeye atmaları bir-dört yaş arası çocukların oldukça ilkel gözükmesine neden olur. Aslında, kulağa ne kadar garip gelirse gelsin, evrimsel gelişim açısından Neandertal'lerle büyük benzerlikler taşırlar.Çocuğunuz bu dönemde, ilk insanın 5 milyon yılda tamamladığı 5 ana adımı atacak: Yürümek, konuşmak, nesneleri elleriyle idare etmek, olayların nedenini anlayabilmek ve arkadaş edinebilmek.
2.  Tarih öncesi çocuğunuza "elçi" olun. Çocuğunuzun (özellikle kızgınken) Taş Devri'nden kalma insanlara ne kadar benzediğini fark ettiğinizde işinizin yalnızca "ebeveynlikten" çok dahazor olduğunu fark. edeceksiniz. Siz 21. yüzyıldan Neandertal'lere gönderilmiş bir elçisiniz! İyi bir elçi olarak çocuğunuzu sevgi ve saygıyla yönlendirmeli, zorlayıcı ya da fazla yumuşak olmaktan da kaçınmalısınız.
3.  Fast-Food Kuralı'nı uygulayın. Bu kural basittir: Çocuğunuz kızgın olduğunda hamburgercilerde sipariş alan gençleri taklit etmelisiniz. "Fiyatı" (ne istediğinizi) söylemeden önce daima "siparişi" (çocuğunuzun isteğini)  tekrar  etmelisiniz.   Bir  krizin  ortasındaki ufaklıklar onu anladığınızdan emin olmadığı müddetçe sizin mesajınızı (nedenlerinizi, sakinleştirme çabanızı, uyarılarınızı) anlayamaz. Bu yüzden
çocuğunuz kızgın olduğunda kendi fikirlerinizi söylemeden önce, onun ne yaptığını ve sizce nasıl hissettiğini tarif edin.

4.  Yumurcak-ça konuşun. Bir-dört yaş arası çocuklar zaten olgun değildir,ama kızgın olduklarında daha da ilkelleşirler. Bu yüzden huysuzlaşan çocuğunuzla konuşurken daima sözcüklerinizi Yumurcak-ça'ya çevi-; rin. Herşeyi Yumurcak-ça'ya şu basit yöntemlerle çevirebilirsiniz:
•   Kısa cümleler.
•   Defalarca tekrar.
•   Tutkulu bir ses tonu.
•   Abartılı vücut dili ve ses tonu (büyük gülümsemeler, kaş çatma, parmak sallama).
5.  Çocuğunuzun huyunu bilin. Tüm çocuklar aynı aşamalardan geçse de her birinin dünyaya farklı bir bakışı vardır. Çocuğunuz uyumlu mu? Temkinli mi?Hareketli mi? Karşınızdakinin huyunu bilirseniz, sizin çocuğunuz için en etkili ebeveynlik yöntemlerini geliştirmiş olursunuz.
6.  Metanetinizi kaybetmeyin. Tarih öncesinden kalma dostunuzun kendini kaybetmesi, sizin de ona ayak uydurmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Aşağıdaki, sık rastlanan sorunlardan birini
yaşıyorsanız bile sakin olun:
•   Kızgınlık: Tüm çocuklar ebeveynlerini sinirlendirebilir..
•   Başarısız hissetmek: Tüm  anne-babalar  günlük mücadelenin içinde zaman zaman kendini başarısız hisseder.
•    Geçmişin  fısıltıları:  Çocuğunuzun  davranışları, kendi çocukluğunuzdan kalan kötü hatıraları su yüzüne çıkarabilir.
•   Huylarınızın benzeşmemesi: Karakteriniz çocuğnuzunkiyle tamamen zıt olabilir.
•   Biraz destek: Birçok aile çocuklarını komşularının ve akrabalarının desteği olmadan büyütmeye çalışıyor. Bunun önüne geçmeye çalışın.
7. İyi davranışı "saygı ve ödüllerle" teşvik edin. Bu ödüller çocuğunuzun en iyi şekilde davranmasını garantiler:
•    Saygı: Çocuğunuzla iyi bir ilişkinin sırrı, saygıdan geçer. Disiplin verirken çocuğunuza saygı duymak ve gururunu kırmamak çok önemlidir. Bu ikisi utanç, aşağılanma gibi yaralayıcı duyguların oluşmasını da engeller.
•   İnandırıcı övgü: Çocuğunuzun özgüvenini övgü, biraz abartılı tebrik ve.bolca ilgi, sevgi dolu
cümleyle besleyin. Daima çocuğunuzun karakterini değil, yaptığı şeyi övün ya da eleştirin.
Ayrıca çocuğunuzu övdüğünüzde bunu geri almayın (övgüyü mahvetmeyin).
•    Yan kapı mesajları: Çocuğunuz kulak misafiri olduğu şeylere, ona direkt söylenen şeylere göre daha fazla inanır! Bu güçlü yöntemi üç şekildekullanabilirsiniz: 1) "Dedikodu" yapın;
çocuğunuzunonun hakkında bir başka kişiye ya da oyuncağa
söylediğiniz şeyleri duymasını sağlayın.
2) Masal anlatın; içine önemli bir mesaj gizlediğiniz, eğlenceli hikayeler çocuğunuzun gerekli dersi
almasını kolaylaştırır.
3) Ters psikoloji yöntemi uygulayın; çocuğunuzu, yapmasını istediğiniz
şeyin tam tersini söyleyerek doğru davranışa teşvik edin!
•   Güven  artırıcılar: "Güven  artırıcı"  egzersizlerle (ona inandığınızı gösterecek basit yöntemler) ve "Salağı oynayarak" (kendinizle dalga geçerek çocuğunuza güven vermenin yolu) çocuğunuzun gururlu ve güvenli olmasını sağlayın.
•    Ödüller: Eline işareti koymak, sticker yapıştırmak ya da arada sırada çikolata gibi ödüller vermek işbirliği dişlisini yağlar.
8. İlgi Zamanı'na önem verin. İlgi zamanı, çocuğunuza zaman ayırdığınız küçük rutinlerdir.
Bazı ilgi zamanı tavsiyeleri şöyle sıralanabilir:
•   Masaj yapmak.
•    Özel Zaman: Sevgi ve yoğun bir ilgiyi beş dakikaya sıkıştırmanın en iyi yolu.
•    Onaylama: Çocuğunu yatırdığınızda birçok pozitif ve umut dolu sözcük paylaşın.
•   Açılış-Kapanış Törenleri: Rahatlatıcı, sağlıklı nefes egzersizleri.
•    Oyun: Her türlü oyun.  Ama  dışarıda oynanan oyunlara, yaratıcı oyunlara ve okumaya ağırlık verin.
•   Çocuğunuzun özel bir ilgi kurabileceği oyuncak,
battaniye ya da diğer nesneler.
9. Çocuğunuzun davranışlarını istediğiniz yöne çekmek için nazik bir disiplin yöntemi uygulayın.Çocuğunuzun görevi, sınırları zorlamak; sizinki ise, bunların sağlamlığından emin olmak.
•   Davranışıyla ilgili uygun beklentileriniz olmalı.
10. Mümkünse çatışmaları alternatif sunarak veya özveride bulunarak atlatın.
•   Uygulayabileceğinizi bildiğiniz yasaklar koyun.
•   Yasakları kısaca, ciddi bir ses tonuyla ve Yumur-cak-ça söyleyin. (Karşılaştırma yapmaktan, abartmaktan ve çocuğunuza isim takmaktan kaçının.) Eğer gerekiyorsa ceza vermekten korkmayın ("barikatlar"). , Dolambaçlı yollar çocuğunuzun kurallara uymasını
sağlamıyorsa, bir-dört yaş arasına uygun bir ceza vermenin vakti gelmiş olabilir. En çok işe yarayan ve çocuklara uygun olanlar şöyle:
•   Umursamamak ("görmezden gelmek").
•   Haklarını elinden almak (çocuğunuzun istediği şeyi elinden alıp kaldırmak).
•   Molalar vermek (kısa bir süre yalnız başına kalmasını sağlamak).
                                     Doktor HARVEY KARP,Mahallenin En Mutlu Yumurcağı Adlı kitabından

4 yorum:

  1. geçen sene okumuştum o kitabı. Yumurcakça gerçekten işe yarıyor. Evde iken uyguladığım bir yöntemdi,maalesef dışarıda yapmadım hiç gerçi gerekte duymadım :)
    Dedikodu da çok işe yaradı bizde ve hala uyguluyorum

    YanıtlaSil
  2. çok güzel bi yazı olmuş bu.. kitabı çok merak ettim.. nerden bulabilirim acaba

    YanıtlaSil
  3. bu kıtabı bıtırdım ben ama sunu soyleyebılırım kı bebek bakımına mucıze cozumler tracy hogg super :)) tavsıye ederım

    YanıtlaSil
  4. Çiğdemcim bizde de yumurcakça ve dedikodu çok işe yaradı canım
    Sevgi d&r de ve bütün kitapçılarda bulabilirsin
    Kokoşcum tracy ben de beğenmiştim

    YanıtlaSil